Potřebujete poradit ? +420 774 113 774 (PO-NE 9:00-20:00)

Potřebujete poradit ?

+420 774 113 774 (PO-NE 9:00-20:00)

Blog o energetice

Najdete zde informace o klíčových událostech v energetickém sektoru, analýz politiky v energetice, doporučení pro snižování spotřeby energie a zprávy o nejnovějších technologických inovacích.

Varování před nepoctivými montážními firmami

Ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO) varuje zájemce o obnovitelné zdroje energie (OZE) před neférovými firmami a připravuje rozšíření seznamu doporučení. Tento seznam má sloužit jako pomoc při výběru instalační společnosti, sjednávání podmínek a řešení problémů v případě nedodržení dohody ze strany firem. Ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (STAN) dnes novinářům sdělil, že tímto krokem reaguje na stále rostoucí zájem o OZE a na problémy či nekalé praktiky některých instalatérských firem. Součástí plánu je také posílení kontrolních opatření těchto montážních společností.

S rostoucím zájmem o fotovoltaické elektrárny se zvětšují také problémy s některými instalatérskými firmami. Nejvýznamnějším případem je situace kolem společnosti Energetický holding Malina, která se potýká s obtížemi při plnění mnoha zakázek. Vedení společnosti proto minulý týden podalo insolvenční žádost s cílem získat povolení k reorganizaci a dokončení těchto zakázek. Soud s případem započal v úterý. Podle médií mají problémy i další společnosti.

Ministr připomněl, že letos je rekordní poptávka po fotovoltaických elektrárnách a tepelných čerpadlech. Distribuční společnosti zaznamenaly v prvním čtvrtletí několikanásobný nárůst počtu nových elektráren připojených k síti. "Kde je zájem, tam se občas objevují subjekty, které se snaží zbohatnout prostřednictvím nekalých praktik," uvedl ministr Síkela.

Ministerstvo již dříve ve spolupráci s Komorou obnovitelných zdrojů energie (OZE) vydalo seznam doporučení pro zájemce o OZE. Nyní tento seznam ve spolupráci s Českou obchodní inspekcí (ČOI) aktualizuje, aby zohlednil rostoucí problémy s některými montážními společnostmi.

Starší články

Co způsobuje krach solárních společností a na co si při výběru dodavatele dát pozor?

Program Nová Zelená úsporám

Proč je dobré sledovat spotové ceny a co dělat, když je cena elektřiny záporná?

Komunitní elektřina a Lex OZE 2

ČEPS o velikonočním pondělí odpojil kvůli nerovnováze v soustavě stovky fotovoltaik od sítě

V EU se vyrobilo více elektřiny z obnovitelných než z fosilních zdrojů

ČEZ plánuje nové fotovoltaické elektrárny

Kontrolní seznam evropského spotřebitele energie