Potřebujete poradit ? +420 774 113 774 (PO-NE 9:00-20:00)

Potřebujete poradit ?

+420 774 113 774 (PO-NE 9:00-20:00)

Blog o energetice

Najdete zde informace o klíčových událostech v energetickém sektoru, analýz politiky v energetice, doporučení pro snižování spotřeby energie a zprávy o nejnovějších technologických inovacích.

V EU se vyrobilo více elektřiny z obnovitelných než z fosilních zdrojů

Během zimy se v Evropské unii poprvé vyrobilo více energie z obnovitelných zdrojů než z fosilních paliv, a to navzdory krizovým podmínkám. Hlavními důvody byl pokles poptávky po elektřině, vysoké ceny fosilních paliv a mírné zimní podmínky. Sedmiprocentní pokles poptávky vedl k dvanáctiprocentnímu snížení výroby z fosilních paliv oproti předchozí zimě. Obnovitelné zdroje přispěly k výrobě 40 procent elektřiny v EU, zatímco fosilní paliva pouze 37 procent. V České republice také došlo ke snížení spotřeby elektřiny. Snížená poptávka po elektřině v EU umožnila v zimě úsporu 12 miliard eur (282 miliard Kč).

Během zimy se v Evropské unii poprvé vyrobilo více energie z obnovitelných zdrojů než z fosilních paliv, a to navzdory krizovým podmínkám. Tento historický milník zaznamenala analýza energetického think-tanku Ember. Pokles poptávky po elektřině, vysoké ceny fosilních paliv a mírné zimní podmínky přispěly k tomuto úspěchu. Sedmiprocentní pokles poptávky vedl k dvanáctiprocentnímu snížení výroby z fosilních paliv oproti předchozí zimě. Obnovitelné zdroje přispěly k výrobě 40 procent elektřiny v EU, zatímco fosilní paliva pouze 37 procent. V České republice také došlo ke snížení spotřeby elektřiny. Snížená poptávka po elektřině v EU umožnila v zimě úsporu 12 miliard eur (282 miliard Kč).

Chris Rosslowe, analytik společnosti Ember, upozorňuje, že EU nemůže spoléhat na nouzové snížení poptávky a mírné počasí v budoucnu. Aby si EU udržela stabilní dodávky elektřiny, je nezbytné co nejrychleji přejít na obnovitelné zdroje a odklonit se od fosilních paliv.

Výroba elektřiny z uhlí a plynu ve srovnání s předchozí zimou poklesla o 11 procent (27 terawatthodin) a o 13 procent (38 TWh) z plynu. To odporuje obavám, že země EU se vrátí k výrobě elektřiny z uhlí kvůli nedostatku ruského plynu. Pokles využití fosilních paliv byl způsoben zejména sedmiprocentním poklesem poptávky po elektřině v EU (94 TWh) a vysokými cenami fosilních paliv.

Ember uvádí, že výroba elektřiny z uhlí a plynu by byla ještě nižší, kdyby nedošlo k delším odstávkám francouzských jaderných elektráren. Většina zbývajících uhelných elektráren v EU snížila výrobu elektřiny z uhlí, přičemž polské a německé elektrárny se podílely na poklesu výroby o 70 procent. Portugalsko zaznamenalo největší procentuální pokles výroby elektřiny z uhlí, když odstavilo svou poslední zbývající uhelnou elektrárnu. V Polsku dosáhlo využití uhlí v mixu výroby elektřiny nového minima v únoru 2023, kdy uhlí tvořilo méně než dvě třetiny.

V Česku se také meziročně nezaznamenal nárůst výroby elektřiny z uhlí během zimy. V posledním čtvrtletí roku 2022 bylo vyrobeno přibližně devět terawatthodin elektřiny z uhlí, zatímco v předchozím čtvrtletí to bylo přibližně deset terawatthodin. Výroba elektřiny ze zemního plynu se také očekávaně snížila, a to z 1,5 terawatthodin v posledním čtvrtletí 2021 na jednu terawatthodinu v posledním čtvrtletí 2022. Pro snížení závislosti na fosilních palivech pro příští zimní období je třeba v Česku rychle rozvíjet obnovitelné zdroje, zejména větrnou energetiku, která je v zimě nejefektivnější.

Téměř všechny členské státy EU zaznamenaly snížení spotřeby elektřiny během zimy. Pouze Rumunsko, Slovensko a Řecko dosáhly dobrovolného cíle snížení spotřeby o deset procent. Díky celkovému snížení poptávky o 6,2 procenta mezi listopadem a březnem členské státy ušetřily elektřinu v hodnotě 12 miliard eur ve srovnání s pětiletým průměrem. Nižší spotřeba elektřiny byla částečně způsobena nadprůměrnými zimními teplotami, vládními opatřeními na úsporu energie a aktivitou samotných občanů, reagujících na ceny energií a geopolitickou situaci související s Ruskem.

Závěrem Ember uvádí, že je nezbytné, aby Evropská unie pokračovala v přechodu na obnovitelné zdroje energie, aby si zajistila stabilní dodávky elektřiny do budoucna a minimalizovala negativní dopady na životní prostředí spojené s využíváním fosilních paliv.

Starší články

Program Nová Zelená úsporám

Proč je dobré sledovat spotové ceny a co dělat, když je cena elektřiny záporná?

Komunitní elektřina a Lex OZE 2

ČEPS o velikonočním pondělí odpojil kvůli nerovnováze v soustavě stovky fotovoltaik od sítě

Varování před nepoctivými montážními firmami

ČEZ plánuje nové fotovoltaické elektrárny

Kontrolní seznam evropského spotřebitele energie