Potřebujete poradit ? +420 774 113 774 (PO-NE 9:00-20:00)

Potřebujete poradit ?

+420 774 113 774 (PO-NE 9:00-20:00)

Blog o energetice

Najdete zde informace o klíčových událostech v energetickém sektoru, analýz politiky v energetice, doporučení pro snižování spotřeby energie a zprávy o nejnovějších technologických inovacích.

Program Nová Zelená úsporám

Program Nová Zelená úsporám (NZÚ) významně přispívá k plnění klimatických závazků České republiky, jak uvádí zpráva ministerstva životního prostředí určená pro vládu. Každá miliarda korun investovaná do dotací na úspory energie v rodinných a bytových domech přitahuje soukromé investice ve výši 2,5 miliardy korun a snižuje emise oxidu uhličitého o 55 tisíc tun ročně.

Podle informací zveřejněných v zprávě se v roce 2022 v rámci programu NZÚ zpracovalo celkem 73 031 žádostí v hodnotě 20,3 miliardy korun. Do konce roku bylo realizováno a proplaceno 66 124 žádostí ve výši 15,9 miliardy korun. Tyto prostředky umožní úsporu energie ve výši 6,3 PJ/rok a snížení emisí CO2 o 775 tisíc tun ročně. Po dokončení všech žádostí se očekává celková úspora ve spotřebě energie ve výši přibližně 7,8 PJ/rok a snížení emisí CO2 o 950 tisíc tun ročně.

Program NZÚ je považován za klíčový nástroj k dosažení závazných cílů směrnice o energetické účinnosti a přispívá k vytváření a udržení desetitisíců pracovních míst v oblasti stavebnictví a výroby stavebních hmot. Podpora programu byla přidělena zejména na opatření v rodinných domech (47 %), bytových domech (14 %), budovách veřejného sektoru (24 %) a kotlíkových dotacích (9 %). Ministerstvo životního prostředí však upozornilo na nedostatečnou alokaci peněz na kotlíkové dotace, která způsobila deficit ve výši 411,5 milionu korun.

Financování programu NZÚ prošlo dvojitou změnou. Od října 2021 byla spuštěna II. etapa, která je financována z Národního plánu obnovy. Do 17. dubna letošního roku bylo podáno 112 246 žádostí s požadovanou podporou ve výši 23,9 miliardy korun. Zatím bylo akceptováno 107 778 žádostí za 22,8 miliardy korun, z čehož bylo proplaceno 58 218 žádostí ve výši 10,3 miliardy korun. Zvlášť vysoký zájem byl o instalaci střešních fotovoltaických panelů a tepelných čerpadel.

Plánovaná III. etapa programu NZÚ bude financována z prostředků Modernizačního fondu, který je získáván ze výnosů z prodeje emisních povolenek. S ohledem na současnou vysokou cenu povolenek by Česká republika mohla získat celkem 386 miliard korun. Z toho je 14,2 procenta vyhrazeno pro další etapu NZÚ, což představuje 55 miliard korun. Již nyní je z Modernizačního fondu financován program NZÚ Light, který poskytuje podporu sociálně slabším příjemcům a nabízí vstřícnější podmínky. Tento program přijal celkem 23 912 žádostí za 2,6 miliardy korun, přičemž bylo vyplaceno 17 464 žádostí ve výši 1,9 miliardy korun.

Program Nová Zelená úsporám představuje významný nástroj pro naplnění klimatických závazků České republiky. Nejenže podporuje úspory energie a snižuje emise CO2, ale také přispívá k růstu zaměstnanosti, zejména v oblasti stavebnictví a výroby stavebních materiálů. Díky dalším plánovaným etapám a financování z Modernizačního fondu se očekává další rozvoj programu a dosažení významných úspor energie a snížení emisí v budoucnosti.

Starší články

Proč je dobré sledovat spotové ceny a co dělat, když je cena elektřiny záporná?

Komunitní elektřina a Lex OZE 2

ČEPS o velikonočním pondělí odpojil kvůli nerovnováze v soustavě stovky fotovoltaik od sítě

V EU se vyrobilo více elektřiny z obnovitelných než z fosilních zdrojů

Varování před nepoctivými montážními firmami

ČEZ plánuje nové fotovoltaické elektrárny

Kontrolní seznam evropského spotřebitele energie