Potřebujete poradit ? +420 774 113 774 (PO-NE 9:00-20:00)

Potřebujete poradit ?

+420 774 113 774 (PO-NE 9:00-20:00)

Blog o energetice

Najdete zde informace o klíčových událostech v energetickém sektoru, analýz politiky v energetice, doporučení pro snižování spotřeby energie a zprávy o nejnovějších technologických inovacích.

Proč je dobré sledovat spotové ceny a co dělat, když je cena elektřiny záporná?

Spotová cena je jednou z nejčastějších složek fakturace společností, které nabízejí výkup energie z fotovoltaických elektráren. Jakmile se vám do rukou dostane vyúčtování z prodeje přebytků, je dobré vědět, co spojová cena je, kde ji najdu a jak ji případně mohu zkontrolovat.

Spotové ceny se určují tržním mechanismem na základě nabídky a poptávky po elektřině, pro každou hodinu a každý den, včetně víkendů a svátků. Jsou zveřejňovány na stránkách Operátora trhu s elektřinou (OTE), zpravidla do 13. hodin, vždy na 24 hodin následujícího dne.

Nabídka a poptávka po elektřině je tvořena subjekty, které elektřinu vyrábějí nebo spotřebovávají. Faktorů, které mohou spojovou cenu ovlivnit, je hned několik. Každý má jinou relevanci a váhu, která se v čase muže měnit. Asi správně tušíte, že jedním z nejdůležitějších faktorů je počasí. V zimní období zvedá po elektřině poptávku, v letním zase nabídku v podobě produkujících fotovoltaických elektráren. Dalším vlivem ale mohou být také geopolitické podmínky, kterými jsou různé havárie, pandemie, politické nesrovnalosti i přeshraniční obchodování České republiky s okolními státy. Kapacity na přenos energie jsou omezené a mají svojí vlastní cenu, která v čase kolísá a přispívá k tomu, kolik elektřiny přiteče nebo odteče. 

Odhadnout budoucí cenu elektřiny je složitá disciplína na pomezí matematiky a statistiky. Pokud ale chcete svoji fotovoltaickou elektrárnu využívat na maximum, je dobré spotové ceny sledovat a během nejdražších hodin baterie vybíjet, v těch nejlevnějších zase nabíjet. V opačném případě se vám to může prodražit. 

Vzpomeňte si na situaci z Velikonočního pondělí (10. dubna 2023). Převážná část Evropy měla svátky, spotřeba energie byla nízká, a jasné, i když trochu chladnější počasí, přineslo příznivé podmínky pro výrobu solární energie. Nabídka převyšovala poptávku a to tlačilo cenu elektřiny dolů, dokonce až do záporných čísel.

Pro výrobce to v tuto chvíli znamená, že za výrobu svojí elektrické energie platí, případně musí zaplatit za to, aby ji někdo spotřeboval. Cena 14. obchodní hodiny (od 13:00 do 14:00) byla záporná ve výši – 2 EUR/MWh. Výrobce tedy musel za svůj prodej zaplatit cca 47 Kč za Mwh a k tomu přičíst provizi obchodníkovi. Trh s fotovoltaickými elektrárnami stále roste, proto se může stát, že se podobně situace budou v budoucnu opakovat stále častěji. Přirozenou snahou výrobců by proto mělo být mít v těchto hodinách nulové přetoky. 

Starší články

Co způsobuje krach solárních společností a na co si při výběru dodavatele dát pozor?

Program Nová Zelená úsporám

Komunitní elektřina a Lex OZE 2

ČEPS o velikonočním pondělí odpojil kvůli nerovnováze v soustavě stovky fotovoltaik od sítě

V EU se vyrobilo více elektřiny z obnovitelných než z fosilních zdrojů

Varování před nepoctivými montážními firmami

ČEZ plánuje nové fotovoltaické elektrárny

Kontrolní seznam evropského spotřebitele energie