Potřebujete poradit ? +420 774 113 774 (PO-NE 9:00-20:00)

Potřebujete poradit ?

+420 774 113 774 (PO-NE 9:00-20:00)

Blog o energetice

Najdete zde informace o klíčových událostech v energetickém sektoru, analýz politiky v energetice, doporučení pro snižování spotřeby energie a zprávy o nejnovějších technologických inovacích.

Co způsobuje krach solárních společností a na co si při výběru dodavatele dát pozor?

V České republice poslední dobou došlo ke krachu některých menších i větších společností, specializujících se na dodávky fotovoltaických panelů. Na jednu stranu za to může rychlý nárůst konkurence a tlak na ceny, ale také neschopnost firem dodržet své závazky a přizpůsobit se trhu. V minulosti totiž byly v České republice poskytovány výhodné dotace pro fotovoltaické projekty, což přilákalo mnoho podnikatelů. Čím více dodavatelů ale přibývalo, tím více omezení dotací nastávalo. Pro společnosti, které se zaměřovaly na velké projekty a dlouhodobé závazky, mohou regulace znamenat vážné finanční obtíže.

Na vině ale může být také nedostatečná kvalita instalací, nedodržování standardů a termínů instalací. Správná instalace panelů je klíčová pro dlouhodobou funkčnost a pokud se správně nedodržují normy, může to vést k problémům s výkonem systémů. A jak je známo, problémy plodí problémy a ty zase zhoršují pověst společnosti a finanční stabilitu. 

Solární boom je  pro některé společnosti lákadlo na rychlé peníze, za které jsou ochoty slíbit cokoliv. Na co je potřeba dát si při výběru dodavatele fotovoltaických panelů pozor?

Reference a pověst společnosti
Zajímejte se o historii společnosti, dokončené projekty a zkušenosti zákazníků. Nebojte se zabrousit i na sociální sítě, kde lidé své zkušenosti rádi sdílejí.

Kvalifikace a certifikace
Má společnost potřebné kvalifikace a certifikace pro instalaci fotovoltaických panelů? Ty mohou být dobrým ukazatelem odbornosti.

Kvalita materiálů a dodržování standardů
Zjistěte si, jaké materiály společnost používá a jestli splňují příslušné normy. Kvalitní materiály a odborná instalace jsou klíčové pro dlouhodobou spolehlivost a výkon solárních systémů. 

Jasná a srozumitelná smlouva
Smlouva by měla obsahovat všechny důležité aspekty, včetně rozsahu prací, použitých materiálů, časového plánu a platebních i záručních podmínek. Pokud něčemu nerozumíte, požádejte o vysvětlení. 

Záruční podmínky a servis
Při výběru společnosti mějte jistotu, že je dodavatel schopen poskytnou dlouhodobou podporu a v případě potřeby zajistit opravu. 

Porovnejte si více nabídek najednou
Nezapomínejte, že stejně klíčové jako cena, je i reference zákazníků, kvalita dodávek a následné servisní služby. Nejvýhodnější neznamená vždy nejlepší. 

Výběru vhodného dodavatele je důležité věnovat dostatek času. Dobře navržená fotovoltaika vám bude sloužit několik desítek let, proto doporučujeme oslovit více firem. Prověřte si technická data i finanční částky. Pokud něčemu nerozumíte, ptejte se. Kvalitní dodavatel fotovoltaické elektrárny vám určitě rád vysvětlí všechny detaily. 

 

Starší články

Program Nová Zelená úsporám

Proč je dobré sledovat spotové ceny a co dělat, když je cena elektřiny záporná?

Komunitní elektřina a Lex OZE 2

ČEPS o velikonočním pondělí odpojil kvůli nerovnováze v soustavě stovky fotovoltaik od sítě

V EU se vyrobilo více elektřiny z obnovitelných než z fosilních zdrojů

Varování před nepoctivými montážními firmami

ČEZ plánuje nové fotovoltaické elektrárny

Kontrolní seznam evropského spotřebitele energie