Potřebujete poradit ? +420 774 113 774 (PO-NE 9:00-20:00)

Potřebujete poradit ?

+420 774 113 774 (PO-NE 9:00-20:00)

Blog o energetice

Najdete zde informace o klíčových událostech v energetickém sektoru, analýz politiky v energetice, doporučení pro snižování spotřeby energie a zprávy o nejnovějších technologických inovacích.

ČEZ plánuje nové fotovoltaické elektrárny

Skupina ČEZ se po dvanáctileté přestávce vrátila k výstavbě velkých solárních elektráren. Jejich první projekt, FVE Křižany, již vzniká v Libereckém kraji a bude mít výkon 4,3 MW. Tento pilotní projekt slouží k ověření správných postupů při stavbě a provozu solárních elektráren. ČEZ financuje projekt vlastními zdroji a není závislý na veřejných dotacích. Plánují také výstavbu dalších fotovoltaických parků, které získaly dotace z Modernizačního fondu, avšak konkrétní projekty a termíny realizace nebyly zatím specifikovány.

ČEZ zvolil podobný přístuxp jako konkurenční společnost SUAS Group, která také postavila solární elektrárnu bez dotace z vlastních zdrojů. ČEZ plánuje investovat v řádech desítek miliard korun do fotovoltaických projektů, přičemž výroční zpráva odhaluje plánovanou částku 94 miliard korun během následujících let. V roce 2022 získal ČEZ stavební povolení pro sedm solárních projektů o celkovém výkonu 49 MW. ČEZ také úspěšně získal dotace z druhého kola programu RES+ Modernizačního fondu pro 24 fotovoltaických elektráren s výkonem přibližně 700 MW.

ČEZ naposledy výrazně investoval do fotovoltaických projektů v letech 2009 a 2010, kdy převzal hotové projekty od jiných developerů. Tato akvizice však vyvolala kontroverze a některé projekty se staly předmětem vyšetřování. Nový přístup ČEZu se zaměřuje na stavbu solárních elektráren vlastními prostředky a v souladu s novými postupy a normami.

Starší články

Program Nová Zelená úsporám

Proč je dobré sledovat spotové ceny a co dělat, když je cena elektřiny záporná?

Komunitní elektřina a Lex OZE 2

ČEPS o velikonočním pondělí odpojil kvůli nerovnováze v soustavě stovky fotovoltaik od sítě

V EU se vyrobilo více elektřiny z obnovitelných než z fosilních zdrojů

Varování před nepoctivými montážními firmami

Kontrolní seznam evropského spotřebitele energie