Potřebujete poradit ? +420 774 113 774 (PO-NE 9:00-20:00)

Potřebujete poradit ?

+420 774 113 774 (PO-NE 9:00-20:00)

Blog o energetice

Najdete zde informace o klíčových událostech v energetickém sektoru, analýz politiky v energetice, doporučení pro snižování spotřeby energie a zprávy o nejnovějších technologických inovacích.

ČEPS o velikonočním pondělí odpojil kvůli nerovnováze v soustavě stovky fotovoltaik od sítě

Provozovatel energetické přenosové soustavy ČEPS odpojil během Velikonočního pondělí stovky tuzemských fotovoltaických elektráren na dvě hodiny od sítě. Důvodem byl nevyrovnaný výkon v elektrizační soustavě. Šlo o první případ, kdy ČEPS podobné omezení v reálném provozu využil. ČTK to sdělil mluvčí státní společnosti Lukáš Hrabal. Majitelé odpojených elektráren nejspíš dostanou kompenzace, celkem půjde zřejmě o jednotky milionů korun.

Během pondělí provedla ČEPS (Česká přenosová soustava) odpojení elektráren o výkonu přibližně 400 megawattů od sítě po dobu přibližně dvou hodin. Toto opatření se týkalo především území v distribučních sítích ČEZ Distribuce a EG.D.

ČEPS se rozhodla aktivovat omezovací plán poté, co vyčerpala běžné provozní opatření k řízení elektrizační soustavy a využila služeb výkonové rovnováhy. Vzhledem k tomu, že Velikonoce jsou svátkem slaveným po celé Evropě, nebylo možné získat pomoc od okolních zemí, protože všechny kromě Dánska, Portugalska a Slovinska měly přebytek elektřiny stejně jako Česká republika. Nedostatečná předpověď spotřeby a výroby z fotovoltaických elektráren ze strany zúčtovacích subjektů způsobila nesoulad v řízení systému.

Je možné, že v budoucnosti budou další omezení nutná. Tyto situace by nastaly výjimečně, když se shromáždí více nepříznivých faktorů a standardní nástroje pro udržení výkonové rovnováhy nebudou postačovat. Například v letním období je spotřeba a sluneční svit obecně lépe předvídatelný než během Velikonoc s pohyblivým datem svátků. Nerovnováhu mezi výrobou a spotřebou je tedy možné zvládnout pomocí standardních nástrojů a případných rezerv ze zahraničí.

Výkonný ředitel Solární asociace, Jan Krčmář, vysvětlil, že pondělní událost byla důsledkem kombinace několika faktorů. Velikonoční pondělí bylo dosud nejkrásnějším dnem v roce, ale zároveň byla spotřeba elektřiny nízká. ČEPS tak reagovala na extrémní přebytky elektřiny na trhu v daný okamžik. Krčmář dodal, že s dalším rozvojem obnovitelných zdrojů energie bude také potřeba rozvíjet akumulaci energie, která v Česku z různých důvodů momentálně nefunguje.

Podle serveru SeznamZprávy budou majitelé zdrojů, které byly nuceně odstaveny, a které byly postaveny s pomocí veřejných dotací, mít nárok na kompenzaci. ČEPS provede vyhodnocení opatření a v souladu s platnou vyhláškou poskytne finanční kompenzaci. Předběžně se odhaduje, že částka kompenzací se bude pohybovat v řádu jednotek milionů korun. Poté ČEPS požádá Energetický regulační úřad (ERÚ) o pokrytí nákladů v souladu s regulacemi.

V České republice došlo v loňském roce k prudkému nárůstu počtu instalací fotovoltaických elektráren. V roce 2022 bylo zprovozněno 33 760 takových elektráren s celkovým výkonem 288,8 megawattů, což představuje meziroční nárůst o 366 procent. Vysoká poptávka po fotovoltaických elektrárnách pokračuje i letos.

Starší články

Program Nová Zelená úsporám

Proč je dobré sledovat spotové ceny a co dělat, když je cena elektřiny záporná?

Komunitní elektřina a Lex OZE 2

V EU se vyrobilo více elektřiny z obnovitelných než z fosilních zdrojů

Varování před nepoctivými montážními firmami

ČEZ plánuje nové fotovoltaické elektrárny

Kontrolní seznam evropského spotřebitele energie